Nov 17, 2008

The price of fuel goes down again..

My colleague called me few minutes ago telling me not to fill my car today as the fuel price will goes down again starting from 18th Nov!!
Should i be happy??? Jezzz!! Not really..not until the price of goods go down too..My maggi Laksa still cost RM4.29 / packet and i'm not happy at all..not to mention other basic necessities too. My petrol consumption is only RM15o for month, and with RM2/lt petrol price, i don't think it will make any difference at all. I only drive to office and back home lah..even when the petrol price was RM2.7, I only spent extra RM80 for my petrol. But different story to the household expenses..it was almost double from the price before the price was increased to RM2.7..so NO!! I'm not really HAPPY with the reduction.
My hope is, not the fuel price being reduce, but the price of goods especially food being reduced!!! Don't you wish the same too????

19 comments:

GregChai said...

Not fair kan? you know the transportation cost ada subsidy bah that, tapi this people still charge us gila punya high. kesian urang kampung. kesian kita semua di bandar.

Lab papa said...

Ini la bah perangai tukang2 jual di Malaysia, gilak mo untung saja.

Is up to us now. Unite all consumers. Boycott shops that still offering massive killing prices.

But I personally think that, keputusan naik minyak mendadak was the reason for this!

urang ranau said...

saya paling takut klu tiba2 harga air lagi naik..uissh palis2..

Kadus_Mama said...

Gregchai ~ itu lah bah tu..unfair betul sia rasa..how about those low incomers yang hidup cukup2 saja??? lagi kesian kan, padahal bukan dorang ada kerita kah apa..

lab papa ~ until now, i still blamed itu pak lalalaaaaaa for his incondierate act kasi naik harga minyak mendadak..since the damage already done, buat apa macam pun, harga barang mana pandai turun sudah..thats why,,dia tia guna otak before kasi naik harga minyak..

urang ranau ~ kalau naik harga air, adussss!!!!!! sudah lah harga karan pun naik dulu..kalau air lagi naik, habis lah!!

★ Kobie Vanessa ★ said...

baru sa tingu berita tadi baru sa tau minyak turun lagi, tapi mcm ko ckp kadus samaaaa juga bah kan, kalu kana kasi naik gaji lagi baru sa happy hehhee..aisehmen!!!heheh

Nessa said...

Iya ka? Turun lagi? Ish, sia lama suda inda baca paper, ketinggalan zaman tul sia ni!

Tulah ba kan, bila tu petrol naik, capat seja tu harga barang naik. Mo pi putung rambut pun suda naik harga, macam la putung rambut pakai petrol!!

Eh, welkam back to KL Kadus Mama! :D

Kim said...

titty..maggie laksa pun kluar ah?? hihihi..ya loo brg still mahal especially in Sabah lagi la...

♥ AnnieMing ♥ said...

jangan durang sengaja kaC mahal harga baras lagi laa.. bagus kita kena kaC wujud elaun barang2 RM200 ka, kalau durang inda mo kaC naik gaji kita kan.. haha

Nika said...

Betul ckp c Greg kesian org kampung. At least di bandar ada juga banyak hypermarket @ supermarket yg boleh d survey dulu baru beli. Kalu di kg mana da pilihan kan. Pak lalala nda sabar2 ba tu ari.

Gallivanter said...

Spot on. There is no domino effect. When the price shot up, electricity and other household items rose. Not that the price is down, no measurable changes. Rubbish.

BTW, the true petrol price WITHOUT Govt subsidy is RM1.73 thereabouts. Not gonna say anything else.

nayden79 said...

Ya lorrr... if harga minyak turun, then harga barang2 makan x turun, buat apa?? Since harga minyak naik, terasa btul duit mengalir keluar lajuuuuu seja oh..

Tp kalu gaji naik, dats a different story la kan... ngeh ngeh. sama ja utak sy sm si kobie ni.

Nick Phillips said...

I remember a time when that Maggi mee laksa cost RM3.00 or so a packet ... sigghhh ...

Yeah, I'm not all that excited about the reduction in petrol. I'd be more happy with a reduction of basic necessities ...

Little Inbox said...

I don't eat Maggie or Cintan instant noodle, so I'm not aware of the price. But, the fuel...not much different to me la.

Mama Mia said...

ya lor Ty..harga minyak turun, no effect on the price of goods. Still mahal jg..silaka!

Kadus_Mama said...

Kobie Vanessa ~ harap lah mau naik gaji kan??

nessa ~ Nah itu lah tu..naik 10sen minyak..bukan main lagi suma tu traders kasi naik harga barang..sekali turun harga minyak..suma pura2 tia tau..kurang asam tul..and ya bah...apa konon kaitan putung rambut and petrol???

kim ~ apa tidak sakit hati..dulu maggi laksa (fav sia bah nie) baru RM3/5 pack dalam now..RM4.29!! gila tul..

Kadus_Mama said...

Annieming ~ sampai sekarang harga beras nda pandai turun sudah..pun sia masih meradang juga pasal nie!!

Nika ~ paling kesian orang yang very low income..padahal bukan ada kerita pun..temasuk juga susah pasal si pak lalalala tidak bepikir sebelum kasi naik harga minyak dulu..

Gallivanter ~ Thats whyyyyyy!!!! Total rubbish indeed!!

Kadus_Mama said...

nayden79 ~ Nah!! itu lah tu..suma harga barang naik dengan drasticnya..tapi napa nda pandai turun balik padahal harga minyak sudah turun kan???????
Jan harap mau naik gaji masa ekonomi gawat nie..

Nick Phillips ~ Last time, maggi was like the cheapest meal one can get especially to the students, and now?? woahhh..its like a luxury to eat maggi!
hope all the traders come to their senses and reduce goods price

little inbox ~ Same to me..no difference at all..i know i still use RM150 a month for my petrol

Kadus_Mama said...

mama mia ~ tu lah!! dulu alasan suma, harga minyak naik, jadi harga barang pun mahal..napa minyak sudah turun masih nda mau kasi turun harga barang kan???? Kin panas oh!!

papajoneh said...

I totally like the turun harga petrol coz i drive a lot but yes, the damn other things still stay up there.
last time i can confident bawa RM10 belanja kawan makan soto with drinks somemore.. but now.. better bring at least rm100. cilaka betul!!