Nov 27, 2008

Delicious tarap..where to find one ah????

These photos were taken during our recent trip back to Sabah! Hehe I'm not sure whether the peoples in West Malaysia know about this delicious 'tarap' because the last time i know, somebody told me the west malaysian refered this tarap as monkey's food!!! How could these ignorant people say that??????????

I never thought hubby will like this tarap very much. Can you imagine he can finish one whole 'tarap'?? Punya sedap he ate until he failed to notice he ate everything clean in less than 10 mins. Heheheeeee....! When i asked him howz the Tarap taste??? He said it was simply delicious. Taste like cempedak like that..heheheee!!

But of course the Tarap is super sedap as it's not too ripe when dad opened that day. Not too masak lah kira..! I'm wondering if i can find this 'tarap' in kl..anybody???? any idea?????

13 comments:

Wel^Beiolman said...

saya rindu makan tarap..paling last sia makan 1999..gila la punya lama suda..huhu..mcm mau pupus suda ni o kan..d sini peninsular mimang teda la ni kan mama..haha..

elcynthia said...

sebenarnya pokok ni ada di UTM JB, around fakulti alam bina (my used-to-be faculty lah tu). but my friend (dari sabah juga) tidak pernah ada masa utk hunt for the tree. how we knew it is pokok tarap?? we smelt it!! betull.. wangi bah itu tarap... member yg bukan sabah tercium juga but clueless with the smell (walaupun dorang bilang wangi..)

p/s: i think it's the best local fruit around!! hohoho!!!

Nessa said...

Sia prefer tarap yang inda brapa masak, yang telampau ranum rasa dia telampau manis sama licak ba kan.

Paling best buat dish mixed with chicken or babs. Tapi pakai buah yang mentah la.

Iya, sia pun inda perna lagi nampak buah tarap sini KL.

Nika said...

Haiya Kadusmama... my mouth banjir oredi with bihis o nampak ni tarap...tuuudu bangatt!

Little Inbox said...

Never try before le... :(

Nick Phillips said...

Gee, it looks a little scary to me ... hehehe ... what does it taste like? Sweet? Sour? Bitter?

Kadus_Mama said...

Wel^beiolman ~ ada juga konon tu tarap sini penisular malaysia..tapi kena cakap makanan munyit nie..

elcynthia ~ itu pokok mesti kena ambi dari sabah tu kan?? hehee

Nessa ~ iya..kalau telampau masak nda sedap sudah...terus bikin geli rasa dia..hehee
Mama suka masak halia+ayam tu tarap yang masih muda..punya sedap kan..

Kadus_Mama said...

Nika ~ sedangkan sini KL pun teda..apa lagi sana jipon kan..tudu bangat saja lah ko nika..

Little inbox ~ if you happen to go holiday in sabah, you can try this tarap there..sedap le..

Nick Phillips ~ LOL!!!!! Scary??? Its delicious lah nick..taste very sweet.. :)

chegu carol said...

hehehe...rumah parents sia ada satu pukuk tarap juga. Hari2 kena putik tu tarap atau pun yg sendiri jatuh. Kalau sendiri jatuh..tu si Dino my dog lah yg untung sl dia selalu tidur2 dkt tu pokok.

cicak said...

This 'tarap' actually has a funny Malay name. I knew it as I made a scrapbook about vegetations back in secondary school.

The name is 'tempuki' and it is rare to find one in the peninsular.

bawa bibit la n then tanam. :)

Evelyn LG said...

eh tarap!! lama sudah sia inda makan.. mmm.. sadap.. if goreng tu.. nah.. air liur pun kluar

Kadus_Mama said...

Chegu carol ~ Wah!!!! ada tarap sendiri??? Bestnyaaaa!!! can makan puas2..

cicak ~ TEMPUKI??????? Wakakakakakakaa!!! ganas eh tu nama...

Evelyn LG ~ Goreng??? u mean dia punya biji bah kan??

Choc Mint Girl said...

Sya pun pandai terliur haha...